15.4.2016 9.00

Lahden alueen 15 kasvuhaluisinta yritystä valittu

Yritysten maksuttomaan kasvuohjelmaan on valittu 15 kasvupotentiaalisinta yritystä 44 hakijan joukosta. Lahden alueen Kasvupolku järjestetään ensimmäistä kertaa osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrauskilpailua, Kasvu Openia.

Yritykset, jotka pääsivät jatkoon asiantuntijoiden sparrattaviksi ovat Pedro Oy, Lem-Kem Oy, Best Before UX Research Oy, Aurio Hoiva Oy, Bionova Oy, eKeiretsu Oy, JALAKA Oy, Wasenco Oy, Lunni Oy, Tarpaper Recycling Finland Oy, Materflow Oy, Production Software Finland Ky Lahdesta ja Wiitta Oy - We Love Plastics ja Murea Oy Heinolasta sekä Perustava Oy Orimattilasta.

Yritysten liikeideoiden joukossa on esimerkiksi huonekaludesignia, kiinteistöjen valaistussuunnittelua, kuluttajatietoa tuotepakkauksista, kotihoitoa, rakennushankkeiden elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa, uusioraaka-aineen valmistusta asfalttiteollisuudelle, 3D-tulostusta, tiedonsiirron automatisointia ja  älykalusteita.

Hakemukset yllättivät myönteisesti

Tuomariston puheenjohtaja, Sympa Oy:n toimitusjohtaja Keijo Karjalainen kertoo, että mukaan haki sekä aloittelevia että toimintansa jo vakiinnuttaneita, uutta kasvuloikkaa hakevia yrityksiä.

– Yritysten määrä kertoo selkeästi sen, että Lahden seudun yrityskentässä on kasvuhalukkuutta ja kunnianhimoa toiminnan kehittämiseen. Hakemusten laadun huomioiden Lahdesta olisi ansainnut päästä mukaan useampikin yritys, kuin nyt 15 jatkoon valittua yritystä.

Tuomaristoon kuuluvat Keijo Karjalaisen lisäksi Jukka Rantanen, Risto Mauno ja Jyrki Rautkivi Lahden seudun kehityksestä, Outi Hongisto Päijät-Hämeen Yrittäjistä, Kari Sartamo Hämeen Ely-keskukselta, Jussi Eerikäinen Hämeen kauppakamarilta, Sari Suominen Lahden ammattikorkeakoulusta ja Tapani Kiiski Raute Oyj:stä.

Kunnianhimoisia tavoitteita

Valituksi tulivat muiden muassa rakennusalan yritys Perustava Oy, joka tekee betoniperustusten suunnittelua ja urakointia koko Suomessa. Yrityksen tavoitteena on tuplata nykyinen noin kahdeksan prosentin markkinaosuus vuoteen 2020 mennessä. Toimitusjohtaja Markku Nenosen mukaan tähän päästään pitämällä kiinni erikoistumisesta kapeaan sektoriin, hiomalla prosessi monistettavaksi ja hyödyntämällä myös digitalisaatiota, joka mahdollistaa paremman dokumentaation ja projektinhallinnan paitsi asiakkaalle, myös heille itselleen.

– Lisäksi panostamme yksinkertaisesti käyttäytymiseen asiakaspalvelussa. Rakennusalalla se ei ole itsestäänselvyys. On liikaa käytäntöä, jossa asiakasta ei osata kohdata, ei vastata puhelimeen tai edes tervehditä työmaalla, Nenonen sanoo.

Wiitta Oy puolestaan on muovituotteita valmistava perheyritys, joka hakee kasvua ensisijaisesti ulkomailta. Putkiyhteitä yritys on vienyt ulkomaille koko olemassaolonsa ajan, mutta nyt he hakevat ulkomailta myös muovituotteiden sopimusvalmistajia.

– Oman tehtaan perustaminen ulkomaille ei ole poissuljettua sekään, toimitusjohtaja Wille Viittanen sanoo.

Kasvupolun sisältö ja eteneminen

Mukaan valitut yritykset saavat sparrausta 26.4. ja 18.5. Tällöin eri alojen (kasvu, kansainvälistyminen, myynti, rahoitus, markkinointi, johtaminen) asiantuntijat eli myllärit haastavat, kannustavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa. Kukin yritys kohtaa mylläreitä 10x45 minuutin luottamuksellisissa tapaamisissa. Alueellinen Kasvupolun tuomaristo valitsee lopuksi voittajat, jotka julkistetaan finaalissa 7.6. Kaksi parasta yritystä etenee edelleen valtakunnalliseen finaaliin, joka järjestetään 26.-27.10.2016 Jyväskylässä.

Lahden alueen Kasvupolun mahdollistavat alueelliset toimijat Lahden Seudun Kehitys Oy, Päijät-Hämeen Yrittäjät, Hämeen kauppakamari, Lahden ammattikorkeakoulu, Ely-keskus sekä EU:n Euroopan aluekehitysrahasto ja sosiaalirahasto, Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 sekä valtakunnalliset kumppanit Finnvera, Sonera ja Nordea.

Yhteyshenkilöt

Keijo Karjalainen, tuomariston pj 040 521 8517 keijo.karjalainen@sympa.com
Markku Nenonen, toimitusjohtaja Perustava Oy, p. 044 361 2499 markku.nenonen@perustava.fi
Wille Viittanen, toimitusjohtaja Wiitta Oy, p. 040 5818958 wille.viittanen@wiitta.com
Pete Okkonen, Kasvupolun fasilitoija, Aava&Bang Oy*, p. 050 3467002 pete.okkonen@bang.fi
 
*Keski-Suomen kauppakamarin valtuuttama Kasvu Open -tapahtumien järjestäjä. Kasvu Open on Keski-Suomessa kehitetty, Keski-Suomen kauppakamarin rekisteröimä tavaramerkki

Kasvu Open on Suomen suurin yritysten kasvun sparrausohjelma, joka tukee pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä maksutta ympäri Suomen ja eri toimialoilla. Mukana on tänä vuonna yhteensä 375 yritystä ja yli 950 Suomen liike-elämän huippua.Vuosi huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin 26.-27.10, jossa 80 finalistin joukosta valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset.