15.7.2016 9.00

Suomen ehdokasyritykset on valittu globaaliin cleantech-kilpailuun

Later Stage Award on yksi maailman seuratuimpia cleantech-kilpailuja, jossa on nyt edetty kunkin maan kilpailuehdokkaiden nimeämisvaiheeseen. Kymmenessä eri kategoriassa voittoa tavoittelevat niin sanotut myöhemmän vaiheen cleantech-yritykset, jotka edustavat monipuolisesti puhtaan teknologian eri toimialoja, kuten jätehallintaa, kestävää rakentamista, kuljetusta ja energiatehokkuutta.

Suomesta kilpailun ehdokaslistalle pääsivät seuraavat cleantech-yritykset: Naturvention (bioenergia ja -materiaalit), Wirepas (vastuulliset it-ratkaisut), Aidon (vastuulliset it-ratkaisut), Easy LED (energiatehokkuus ja valaistus), Greenled (energiatehokkuus ja valaistus), Enersize (energiatehokkuus ja valaistus), OptiWatti (Energiavarastot ja älykkäät sähköverkot), Nuukasolutions (Energiavarastot ja älykkäät sähköverkot), Linkker (kuljetus) ja RePack (jätehallinta).

”Suomen vahva cleantech-ala on vahvassa kasvun ja kansainvälistymisen vaiheessa. Later Stage Award on loistava kanava nostaa suomalaisten innovaatioyritysten tunnettuutta maailmalla. Etenkin sijoittajat huomioivat kilpailun shortlistatut yritykset”, toteaa Cleantech Finlandin ohjelmajohtaja Jussi Vanhanen. ”Tänä vuonna oli vaikeuksia valita loistavista kasvuyrityksistä kymmenen mielenkiintoisinta ja lupaavinta yritystä.  Suomen vahvuus on selkeästi energiatehokkuuden ja älykkäiden sähköverkkojen palveluissa ja ratkaisuissa.”

Suomalaiset yritykset kilpailuun valitsi tuomaristo, johon kuuluvat Elinkeinoelämän keskusliiton kestävien liiketoimintojen johtaja Sari Siitonen, Cleantech Investin rahoitusjohtaja Tarja Teppo, Cleantech Finlandin ohjelmajohtaja Jussi Vanhanen ja Tekesin ohjelmapäällikkö Jyri Arponen. Tuomariston sihteerinä toimi Nordic Innovation Acceleratorin (NIA) toimitusjohtaja Nina Harjula.

Later Stage Award -kilpailuun valittujen yritysten saavutuksia, innovatiivisuutta ja liiketoimintaosaamista arvioidaan seuraavien kuukausien aikana huolella. Finaaliin valitaan eri maiden klustereiden valitsemien ehdokkaiden joukosta 30 finalistiyritystä, jotka on arvioitu KeyStone Compact Assesment -menetelmällä. Lopullisen sanan sanovat kuitenkin kansainväliset sijoittajat. Kymmenessä kategoriassa nimitettävät voittajat julkistetaan Yhdysvalloissa Little Rockissa 11. joulukuuta 2016.

Suomalaiset cleantech-yritykset ovat menestyneet aikaisempina vuosina erittäin hyvin kilpailussa ja sijoittuneet omissa kategorioissaan kilpailun kärkeen.  Kesäkuun lopussa valokeilassa oli muun muassa vuoden 2012 kategoriavoittaja Eniram, jonka Wärtsilä osti 43 miljoonalla eurolla.

Kilpailun verkkosivut: http://www.globalcleantech.org/

Lisätietoja:

Nina Harjula, puh. 050 5180 915, nina.harjula@nia.fi

Global Cleantech Cluster Association lyhyesti

Global Cleantech Cluster Association (GCCA) luo yrityksille toimintatapoja, joiden avulla ne voivat hyödyntää kansainvälisen cleantech-klusteriyhteistyön tuomia etuja. Toiminnan kautta yrityksillä on mahdollisuus tavoittaa mahdollisia sijoittajia, uusia markkinoita ja vaikutusvaltaisia verkostoja sekä saada käyttöönsä teknologiaresursseja ja parhaita käytäntöjä. Lisätietoja GCCA:sta ja kilpailun ehdokasasettelusta: www.globalcleantech.org

Nordic Innovation Accelerator Oy

Nordic Innovation Accelerator Oy on avoin innovaatioalusta ja -verkosto, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden esitellä innovatiivisia ratkaisuja kansainvälisille verkostoille ja suuryrityksille. NIA:n pääomistajaksi tuli vuoden 2016 alussa Lappeenrannan teknillisen yliopiston sijoitusyhtiö Green Campus Innovations, jonka hallinnoimasta kasvurahastosta sijoitetaan LUT:in tutkimuksessa syntyviin uusiin kasvuyhtiöihin.  Yhdessä Nordic Innovation Accelerator ja Green Campus Innovations tarjoavat suuryritysten kehitystarpeisiin räätälöityjä ja kohdennettuja ratkaisuja.  Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi innovatiivisten ratkaisujen kartoittaminen Pohjoismaista sekä suuryritysten omien spinoffien tai tutkimusaihioiden eteenpäin vieminen laajan verkostomme kautta. Lisätietoa toiminnasta löytyy osoitteessa www.nordicinnovationaccelerator.com