Lahden alueen mekatroniikka-alan historiaa

Viime vuosisadan vaihteessa rautatie-, laiva- ja koneenrakennus toivat töitä lahtelaisille. Tuolloin Lahteen perustettiin pienehköjä verstaita ja konepajoja, useimmiten perheyrityksiä.

Lahden Rautateollisuus Oy perustettiin vuonna 1908. Yritys valmisti metallituotteita rautasängyistä puuntyöstökoneisiin. Tästä kehittyi nykyisin Nastolassa toimiva Raute Oyj, joka valmistaa koneita ja laitteita puunjalostusteollisuudelle. Nykyisin Rauten projektitoimitukset käsittävät kokonaisia tehtaita, tuotantolinjoja sekä yksittäisiä koneita.

Vuonna 1938 perustettu Upo Oy aloitti putkihuonekalujen valmistajana. 1950- ja 1960-luvuilla tuotanto kasvoi voimakkaasti kotitalouskoneiden ja muoviputkien valmistuksen myötä. Nykyisin toimintansa lopettanut Upon valimo perustettiin vuonna 1946 Lahteen. Vuonna 1977 Upo Oy ja Asko Oy fuusioitiin ja muoviputkiliiketoiminnan kasvaessa vuonna 1992 perustettiin Uponor Oy. Asko Kodinkone jatkaa Lahdessa Upon toimintaa ja on ainoa suomalainen sähköliesien, pesukoneiden ja mankeleiden valmistaja.

Vaikka sodan jälkeen suurin osa lahtelaisista metallialan työntekijöistä oli Rauten ja Upon palveluksessa, toimi Lahden seudulla muitakin merkittäviä metalliyrityksiä 1900-luvun alkupuolella.

Vuonna 1874 perustettu Vaahto Oy valmisti muun muassa kattiloita, peltiuuneja, kiukaita ja pesupöydän kansia. Nykyään maailmanlaajuisesti toimiva korkean tason teknologiayritys palvelee prosessiteollisuutta paperinvalmistusteknologian ja prosessilaitteiden aloilla.

Merivaara Oy:n taustalla on 1930-luvulla perustettu Joutjärvi Oy, joka valmisti putisänkyjä. Nykyisin Merivaara Oy on keskittynyt monipuolisten sairaalakalusteiden valmistamiseen.

Kemppi Oy:n perustaja Martti Kemppi aloitti yritystoiminnan pian sodan jälkeen valmistamalla sähkölaitteita. Nyt yrityksestä on kehittynyt globaaleilla markkinoilla toimiva kehittyneen hitsausteknologian laitevalmistaja.

Metallialan ympärille on kasvanut huomattava keskittymä ja alihankintaverkosto. Lahden alueella on merkittävää osaamista punnitus- ja annostelujärjestelmien valmistamisessa; kiveä murskataan ja tunneleita rakennetaan maailmanlaajuisesti Lahdessa valmistetuilla iskuvasaroilla ja kiventyöstökoneilla; paikallista kuljetinteknologiaosaamista todistavat maailmalle toimitetut kymmenet tuhannet hihnakuljetinkilometrit. Ruiskuvalumuottien ja leikkaintyökalujen valmistuksessa on pitkät perinteet ja asuntoja lämmitetään Lahdessa tehdyillä polttimilla.